Zpět na výpis článků

Činoherák v Komedii!

O zrušení Činoherního studia v Ústí nad Labem se vášnivě diskutuje již několik měsíců. Proč se to přesně stalo? Kdo za to může? A inspiruje snad tato událost další pány radní k ničení jiných divadel? Lidé, kteří tvořili Činoherní studio, se však momentálně soustředí na jinou otázku, a to: „Zvládneme existovat i bez dotací z radnice?“

Operace na záchranu kulturního stánku města Ústí se již rozjela. Činoherní studio Ústí nad Labem je nyní spolkem s názvem Činoherák Ústí a v současné době ožívá sen o zprovoznění nezávislé kulturní scény v nepoužívaném kině Hraničář. Ovšem začít fungovat jako divadlo v budově bývalého kina není jen tak. Na nutné úpravy jsou potřeba peníze. A ty se snaží Činoherák získat i formou národní sbírky Národ sobě II., jejímž patronem se stal herec Jiří Bartoška.

Činoherák však můžete podpořit i tím, že navštívíte jedno z jejich představení v pražském divadle Komedie, které budou probíhat od 27. – 29. června. Všechny tři inscenace jsou hodinovými monodramaty a jako první se v pátek 27. června představí Matúš Bukovčan ve Spiknutí aneb Život je čudo. Jde o tragikomický příběh vdovce v „nejlepších“ letech, který je neustále ohrožen vyhazovem z práce. Navíc hlavní a jediný hrdina je slovák, který se v Čechách rozhodl živit divadlem.

Dále v Praze vystoupí Jakub Achab Haidler v divadelní adaptaci Fuksova románu Pan Theodor Mundstock. Známé Fuksovo dílo pojednává o osudu jednoho českého Žida za protektorátu. Mundstock žije v divné době, která ho válcuje stejně jako všechny, které osud, krev a norimberské zákony nahnaly do jednoho stáda. Mundstock se ale nevzpírá, neumí to. Na to je moc slabý. Jen miluje život, i kdyby to bylo pouhé přežívání.

A triptych Činoheráckého „minifestivalu“ v pražské Komedii uzavírá adaptace ústředního preromantického románu, kterým je Utrpení mladého Werthera. Herec Jan Jankovský pod režijním vedením Marka Němce prožije před diváky osud ztroskotání nadaného a senzitivního muže, který je zmítán jednak vášnivým platonickým a posléze až chorobným citem k Lottě. Zároveň hluboce prožívá samotu, k níž je díky své dosti výjimečné povaze odsouzen.

 

Pátek 27. 6. 2014 v 19:30Spiknutí aneb Život je čudo. Režie: Matúš Bukovčan Filip Nuckolls. Hraje: Matúš Bukovčan.

Sobota 28. 6. 2014 v 19:30Pan Theodor Mundstock. Režie: Jaroslav Achab Haidler. Hraje: Jaroslav Achab Haidler.

Neděle 29. 6. 2014 v 19:30Utrpení mladého Werthera. Režie: Marek Němec. Hraje: Jan Jankovský.

 

Podpořte Činoherák Ústí: http://cinoherak-usti.cz/sbirka/