Zpět na výpis článků

Světová premiéra jen a pouze pro Šaldu

Datum 19. prosinec se stává stěžejní hudební událostí pro liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Přesně v tento den od 19:00 totiž uvede světovou premiéru inscenace opery Legenda o Kateřině z Redernu od hudební skladatelky Sylvie Bodorové.

O významnosti celé události svědčí fakt, že autorka zkomponovala operu na základě textu bývalého ředitele divadla Miroslava Otavy, který se jako autor námětu ujme režie celého představení. Jedná se tedy o dílo psané právě pro liberecký soubor, a proto se taky děj opery odehrává v příslušném regionu. Kateřina z Redernu byla na přelomu 16. a 17. století regentkou panství Frýdlant, Liberec a Zawidów a zasloužila se o pozvednutí životní úrovně v libereckém kraji. Přestože se Bodorová, jakožto autorka libreta, rozhodla pro fabulaci založenou na osobním příběhu hlavní hrdinky, uvedla děj do historického kontextu doby před a po Bílé hoře, čemuž ještě předchází návštěva dvoru Rudolfa II. „Kdyby mě ta látka nelákala, asi bych do toho nešla. Ale těsně před tím jsem psala velký cyklus z období vlády Rudolfa II., což je přesně doba, kdy žila Kateřina z Redernu. Brala jsem to tedy jako takovou osudem hozenou rukavici,“ uvádí skladatelka, která z velké míry čerpala z historických pramenů, ve  snaze vystihnout, pokud možno co nejlépe, tehdejší atmosféru, jež uchopuje jako základní osnovu opery.

O hudební nastudování se postaral hostující Marek Štilec, jenž je v necelých třiceti letech sledovanou a velmi talentovanou osobností na poli české hudby. Zároveň ve zdejším divadle působil již v minulosti, kdy se jako dirigent podílel na opeře Viva la mamma Gaetana Donizettiho. Vedle hudební složky je v celé kompozici opery velice důležitý balet. „Od začátku jsme se skladatelkou chtěli napsat operu s maximálním využitím baletní složky. A to bylo pro mne asi to nejtěžší – logicky, současně abstraktně a přitom pochopitelně vystavět a  propojit svět klasické opery s baletní stylizací,“ dodává Martin Otava. Choreografii má na  starost šéfka baletního souboru divadla Alena Pešková.

Premiéra opery Legenda o Kateřině z Redernu je zcela jednoznačně událostí pro Divadlo F. X. Šaldy výjimečnou a významnou. Její důležitost se ale nevztahuje pouze k libereckému spolku, nýbrž se stává svým formátem naprosto ojedinělou v celém českém operním kontextu. Operní titul takovýchto parametrů, který je napsán pro regionální divadlo, sleduje historii vztahující se k onomu kraji a navíc je jeho autorem česká přední hudební skladatelka, se na našem území totiž moc často nevidí.

 

Divadlo F. X. Šaldy Legenda o Kateřině z Redernu. Režie: Martin Otava. Libreto: Sylvie Bodorová. Předloha: Martin Otava. Hudební nastudování: Marek Štilec. Scéna a kostýmy: Aleš Valášek. Choreografie: Alena Pešková. Sbormistr: Tvrtko Karlovič.

Premiéra 19. prosince 2014 v Divadle F. X. Šaldy od 19:00 hodin

 

Foto: Roman Dobeš