Zpět na výpis článků

Derniéra Her Master’s Voice, inscenace aplikovatelné na život každého z nás

Inscenace nazvaná Her Master’s Voice bude mít po třinácti reprízách svou derniéru. Se svými diváky se tak rozloučí posledním představením v Divadle Komedie 24. února 2015 v 19 hodin a 30 minut. Hru autorky Markéty Bidlasové režijně zpracoval Vojtěch Štěpánek.

Autorka Markéta Bidlasová, která je současně i dramaturgyní Divadla Komedie, do své hry promítla každodenní životní situace, které mohou potkat či už potkaly někdy každého z nás. Vztahové role, závislost na uklidňujících lécích, role ženy v domácnosti, žena jako manipulátorka, to vše a mnohá další témata nabízí obsah této hry. „Šlo mi o ženský pohled na svět. Když si prohlédnete repertoár divadla, zjistíte, že ve většině her je žena pojata jako oběť, je bita, znásilňována, podřezávána, prodávána, upalována, manipulována a pokud je to přece jen potvora, tak se o tom jen mluví (v Testosteronu). Takže jsem usoudila, že nebude na škodu, podívat se na ženu jako na velmi aktivní hrdinku, byť třeba s hodně pošetilými nebo přímo destruktivními motivacemi a na muže v situaci, kdy je bezradný,“ uzavírá autorka Markéta Bidlasová. Podle ní by měli diváci po zhlédnutí inscenace odcházet z divadla nejen s pocitem katarze, ale také s hlavou plnou otázek.

Režisér inscenace Vojtěch Štěpánek, který vystudoval Státní konzervatoř v Praze (obor hudebně-dramatický) se o Her Master’s Voice vyjádřil jako o tragikomické hře. „Ve hře vidím jasné modelové životní situace, v různých měřítkách aplikovatelné na kohokoliv z nás. Je zde manžel, jehož žena trpí nedostatkem čehosi, co sama není schopna pojmenovat, avšak je schopna pro dosažení tohoto čehosi převrátit život celé rodiny vzhůru nohama,“popsal režisér Štěpánek.

V hlavních ženských rolích se publiku představí Eva Vrbková jako Anděla, Kristýna Leichtová v roli Nadi a Eva Lecchiová jako Zita. Mužské polovičky ztvární Jiří Racek a Jaromír Nosek. Diváci poslední představení mohou vidět v úterý 24. února v Divadle Komedie v 19 hodin a  30 minut.

 

Divadlo KomedieHer Master’s Voice. Autorka: Markéta Bidlasová. Režie: Vojtěch Štěpánek. Asistent režie: Ondřej Mataj. Dramaturgie: Jan Novotný. Scéna: Milan David. Kostýmy: Kateřina Bláhová.

Premiéra 28. března 2014, derniéra 24. února 2015 v Divadle Komedie v 19 hodin a 30 minut.

 

Foto: archiv Divadla Komedie