Zpět na výpis článků

Předpremiéra inscenace Drobečky z perníku zakončí olomouckou divadelní sezónu

Činoherní soubor Moravského divadla Olomouc se s olomouckými diváky rozloučí v divadelní sezóně 2014/2015 předpremiérou Simonovy tragikomedie Drobečky z perníku. Předpremiéra tohoto komorního dramatu se uskuteční tento pátek 26. června v 19 hodin v Moravském divadle, kde byla tato hra naposledy uvedena v roce 1987.

Drobečky z perníku jsou příběhem o barové zpěvačce Evy Mearové, jež se léčí ze závislosti na alkoholu a vrací se po léčbě zpět domů ke své sedmnáctileté dceři. Tato divadelní hra amerického dramatika Neila Simona vychází ze skutečného příběhu americké star a  hollywoodské legendy, herečky Judy Garland a její dcery Lizy Minelli. Hra se dočkala svého prvního zinscenování poprvé v roce 1970 v divadle Plymouth na Brodwayi.

Pro Moravské divadlo v Olomouci hru režijně nastudoval Bogdan Kokotek, umělecký šéf polské scény Těšínského divadla, který již s olomouckým činoherním souborem spolupracoval na inscenacích Něco za něco nebo Ženitba. „Drobečky z perníku, to je Neil Simon ve vážnější podobě, než jsou lidé zvyklí. Přesto ani zde humor nechybí, je nedílnou součástí. Postavy utíkají k humoru, aby se oprostily od smutného a tragického. Je to výborně napsaný text, který dává velkou příležitost nejen představitelce Evy, ale všem hercům na  jevišti. Každá postava má svůj dramatický oblouk a pointu,“ přiblížil režisér, který je zároveň i  autorem scény.

V hlavní úloze zpěvačky Evy se představí Ivana Plíhalová. „Za těch čtyřiatřicet let, co působím v souboru olomoucké činohry, je mi tato role nejbližší. Ještě nikdy jsem zatím nehrála postavu, která by mi byla tolik podobná,“ přiblížila Plíhalová. Anna Stropnická pak ztvární její dceru Polly. A jejího partnera Jimmyho si zahraje Roman Vencl, který tak dostal příležitost ztvárnit vážnější roli. „Jsem Bogdanovi velmi vděčný, protože jsem po dlouhé době dostal roli, která má široký a hluboký dramatický základ s komickou nadstavbou. Moc se těším na to, že mě diváci uvidí v poloze, kterou jsem na tomhle jevišti ještě nemohl ukázat,“ podotkl Vencl.

 

Moravské divadlo OlomoucDrobečky z perníku. Překlad: Ivo T. Havlů. Režie: Bogdan Kokotek. Dramaturgie: Markéta Machačíková. Scéna: Bogdan Kokotek. Kostýmy: Eva Kotková.

Předpremiéra inscenace 26. června v Moravském divadle Olomouc v 19 hodin.

 

Foto: Jan Procházka.